Enligt NE alltså Nationalencyklopedin är en
kräftskiva en ”vardaglig benämning på kalas med kräftor som huvudrätt” Tänk vad lätt det är att göra en rolig sak - o-rolig För att förtydliga det hela hänvisar man sedan till ”mathistoria” Och går man in där så försvinner feststämningen Låt oss bara konstatera att det började inte 1893 Men då nämndes ”kräftkalas” för första gången Man kan ju undra över hur många kräftkalas det varit sedan dess Och varför heter det förresten kräftskiva numera Det står i boken – faktiskt Det var en högborgerlig sed under senare delen av 1800-talet Det står också att det var bara kungligheter som åt kräftor Då på den tiden Då det begav sig Under hand blev det dock mer eller mindre var mans och kvinnas egendom Det vill säga alla åt inte och drack Men många gjorde det På olika sätt Hur man äter en kräfta finns det många teorier om Lika många som antalet ätare Låt oss inte gå in på det Däremot nämna något om vad som är ätbart Kräftsmör exempelvis Om spadet efter kräftkokningen silas och får svalna så flyter kräftsmöret upp och kan formas till kulor Är det någon som gjort så Sedan finns det kräftstenar också Dom går inte att äta, men användes förr som läkemedel Bland annat mot smolk i ögat Kräftans vändkrets har inte med kräftor att göra Det är en parallellcirkel på jordytan Sedan finns det dom som tror att kräftgång är något som har med kräftor att göra Och det kanske det har Men det är också en musikalisk kompositionsteknik Så, som ni hör är kräftkalas inte särskilt roligt Framförallt gäller det för dem som dagen efter silade och kalla långsamt flyter upp till ytan Och kanske så småningom formas till människor igen Någon eller några av oss har kanske sett stjärnbilden Kräftan också De som har gjort det är att gratulera Kanske Den framträder nämligen som en dimfläck för blotta ögat Så det ligger nära till hands att tro att det är något annat som setts Eller kanske rättare inte setts Kräftpest finns det något som heter också Det betyder att kräftan mår pest Precis som de kan göra som ätit för mycket Eller kanske rättare druckit Men färgen då, vad finns det att säga om den Ja, Bellman har skrivit om att kräftan ”ljustras röd i kastrulln” Och det är precis vad Kenneth och Christer gjort Vi tackar, bugar och niger Men gott folk , visst är det så att utvecklingen ändå gått framåt Förr fick bara fint folk sörpla – nu får vi också göra det Förr fick bara fint folk ha ont i huvudet dagen efter – nu får vi också ha det Förr hade man kräftkalas som sedan blev kräftskiva – och så heter det fortfarande Så länge leve jämställdheten Nu för tiden får alla låta, lukta, dricka, äta och bete sig Skål på er Och låt oss slåss med båda klorna för att det ska få förbli så /Ove Eriksson |
|