Kräfttalet 2010

Enligt NE alltså Nationalencyklopedin är en kräftskiva en
”vardaglig benämning på kalas med kräftor som huvudrätt”
Tänk vad lätt det är att göra en rolig sak - o-rolig

För att förtydliga det hela hänvisar man sedan till ”mathistoria”
Och går man in där så försvinner feststämningen
Låt oss bara konstatera att det började inte 1893
Men då nämndes ”kräftkalas” för första gången

Man kan ju undra över hur många kräftkalas det varit sedan dess
Och varför heter det förresten kräftskiva numera
Det står i boken – faktiskt
Det var en högborgerlig sed under senare delen av 1800-talet
Det står också att det var bara kungligheter som åt kräftor
Då på den tiden
Då det begav sig

Under hand blev det dock mer eller mindre var mans och kvinnas
egendom
Det vill säga alla åt inte och drack
Men många gjorde det
På olika sätt

Hur man äter en kräfta finns det många teorier om
Lika många som antalet ätare
Låt oss inte gå in på det
Däremot nämna något om vad som är ätbart

Kräftsmör exempelvis
Om spadet efter kräftkokningen silas och får svalna så
flyter kräftsmöret upp och kan formas till kulor
Är det någon som gjort så

Sedan finns det kräftstenar också
Dom går inte att äta, men användes förr som läkemedel
Bland annat mot smolk i ögat
Kräftans vändkrets har inte med kräftor att göra
Det är en parallellcirkel på jordytan
Sedan finns det dom som tror att kräftgång är något
som har med kräftor att göra
Och det kanske det har
Men det är också en musikalisk kompositionsteknik

Så, som ni hör är kräftkalas inte särskilt roligt
Framförallt gäller det för dem som dagen efter silade och kalla
långsamt flyter upp till ytan
Och kanske så småningom formas till människor igen

Någon eller några av oss har kanske sett stjärnbilden Kräftan också
De som har gjort det är att gratulera
Kanske
Den framträder nämligen som en dimfläck för blotta ögat
Så det ligger nära till hands att tro att det är något annat som setts
Eller kanske rättare inte setts

Kräftpest finns det något som heter också
Det betyder att kräftan mår pest
Precis som de kan göra som ätit för mycket
Eller kanske rättare druckit

Men färgen då, vad finns det att säga om den
Ja, Bellman har skrivit om att kräftan ”ljustras röd i kastrulln”
Och det är precis vad Kenneth och Christer gjort
Vi tackar, bugar och niger

Men gott folk , visst är det så att utvecklingen ändå gått framåt
Förr fick bara fint folk sörpla – nu får vi också göra det
Förr fick bara fint folk ha ont i huvudet dagen efter – nu får vi också ha det
Förr hade man kräftkalas som sedan blev kräftskiva – och så heter det
fortfarande

Så länge leve jämställdheten
Nu för tiden får alla låta, lukta, dricka, äta och bete sig
Skål på er
Och låt oss slåss med båda klorna för att det ska få förbli så


/Ove Eriksson